maanantai 20. heinäkuuta 2015

Ruokajuttuja...

Mie aina sujuvasti selitän, että syön ja ajattelen ruokaa about kokoajan, mutten ole aikoihi naputellu aiheesta sen enempää.
Ihmiset on tosi usein hämillään siitä, mitä tällaset fitnessperseilijät oikein syö. Varmaan moni ajattelee, että vain ja ainoastaan riisikakkuja ja rehuja. Nii ja sitä rahkaa. Mut ei nyt ihan.

Kävin tuossa aamusella kaupassa, jälleen kerran ostamassa ihan vaan "perussettejä", ja ajattelin että voisin vähän kertoilla siitä, mitä syön. Annan vaan pienen pintaraapasun, en siis ala eriksee selittää minkä verran syön mitäkii, vaan tää ois niinku sellanen kurkistus ;)

                                  Nimenomaa. Jos ei kato mitä se lautanen sisältää, voi ne treenitkii heittää                                                    kankkulan kaivoon.

Itse koen syöväni ihan vaan oikeeta ja tavallista ruokaa. Ja vaikka miten kummallista se ehkä onkin, niin kyllä mie luokittelen sen jollekin "normaalin kotiruuan" ajoittain herkkuperseilyks.
Mm. viikonloppuna tuhoomaani lasagnee ei tule ihan joka päivä, ei edes joka viikko syötyä.
Kuitenkin miulle on loppupeleissä tärkeetä se, että edes suurinpiirtein näen, paljon mitäkin siinä lautasella on. Ja tiedostan sen, mistä miulle tulee hyvä olo ja mistä ei.
Vaikka tällä hetkellä miun elämä on ns. vapaampaa ennen valmennusta, en halua juurikaan poiketa siitä, miten tähän asti olen toiminut. Vapauksia on ollut ehkä hieman enemmän, mutta pidän kokonaisuuden kasassa, sillä tiedän, että valmennuksen aikana ei lähdetä lipsuilemaan.

Se lista, mitä miun ruokakoriin ei yleensä kuulu, on mielestäni melko lyhyt. Eli, sinnehän ei uppoa:
- eineksiä
- rasvaista lihaa/juustoja/kermaa/makkaroita
- sokerilla kyllästettyjä mehuja/jugurtteja
- karkit/jäätelöt yms. (no joo, tällä hetkellä ostan salmiakkia kerran viikkoon..damn.)

Sillon, kun päätän "herkkuperseillä", niin juusto voi olla osa ruuanlaittoa tai sitä eksyy leivän päälle, mutta sekään ei kuulu ns.miun normiarkeen. 


Mutta mitä ostoskoriin kuuluu:
- kasvikset/hedelmät
-vähärasvaiset lihat/ leikkeleet
- pasta/leipä/riisikakut/puuro  
-maitorahka
- vähärasvainen raejuusto
-pähkinät
- sokerittomat mehukeitot
- kananmunat

Eli siinä sitä raapaisua sitten. Jotenkin ehkä hankala itsellekkään ehkä kiteyttää tota listaa, mitä tulee syötyä koska kaikesta huolimatta se on niin laaja alue.

Syön tosiaan mielestäni täysin normaalisti, haluan vain ns.erotella sen, mitä syön.
Ja mm.kastikkeiden, erityisesti kerma/jauhosoossien käyttö on melkolailla pannassa ollut pitkään ja tulee olemaan.  Eniten siis kiinnitän huomiota rasvan, hiilareitten ja proteiini määrään. Maitorahkan pitää olla rasvatonta tai sitten skyrriä, jossa on vähiten hiilareita. Ns.proteiinirahkat on mielestäni niiiiin huijausta, kattokaa ihmiset sitä sokerin määrää mitä niissä on!


                            Tässä otos tämän aamuisista ostoksista...

Koska treenaan suht paljon, miun ei tule välttää hiilareita kokonaan. Kehittyäkseni tarviin niitä ja pyrin hiilarisetit syömään treenin ympärillä. Vapaapäivinä syön sitten taas vähemmän.
Mie vähän niinku tarkkailen miun kroppaa jatkuvasti, miten se toimii missäkin kohtaa ja sitä mukaa sitten toimin.
 Kyllä tässä reilun puolentoista vuoden aikana on pikkuhiljaa alkanu oppii kuuntelee kroppaansa, että mitä se on millonkin vailla.

Tosiaan esim. puuro on miulle ihan ehdoton ykkönen aamupalana ja lounaalla käytän pastaa/riisiä. Joskin sillon kun iskee laiskuus niin joku täysjyväleipä tai riisikakut on myös oiva pelastus :D
Myös erilaiset, vähärasvaiset, mutta lihaisat leikkeleet on hyvä "ruoka" ja toimivat myös välipaloina ja kuuluu myös enemmän niihin laiskoihin hetkiin/päiviin. Aina ei vaan jaksa kokata.

Suunnitelmallisuus tässä hommassa on varmaan "se juttu". Kun jääkaapissa on ne tietyt tarvikkeet, niin niistähän sitten rakentelet ne aterias. Ja mitä useamman aterian teet kerralla, sen parempi. Eli purkkiruoka on melko tuttu juttu :D
Ja se syy, miks vältän eineksiä on just se, että itse tekemällä tiedän mitä saan. Ja ilman niitä miljoonaa eri lisä-ainetta ja "jotain sinnepäin" olevii ainesosia.
Tuossa just viikonloppuna kun oltiin valitsemassa sitä lasagne-juustoa, niin minäpä heti nostin äläkän, ettei osteta mitään x-tran "juustoraastetta", sillä siinä pussissakin jo lukee jotain tyylillä "juustonkaltainen tuote", vai mikä hitonlie. Puistatti. Sen kerra ku mie syön juustoa, sen tarvii olla juustoa. Ei juustonkaltaista :D

Ja mites se rasvan käyttö? 
Kyllä, ihmisen elimistö tarvii rasvaa. Ja vaikka miulla on tavotteena saada rasvaa pois, niin ei se onnistu jos en sitä myöskään käytä.
Suosin väharasvaisia tuotteita, mutta haenkin rasvanlähteeni sitten öljyistä ja pähkinöistä. Niissä on sitä ns.hyvää rasvaa, mitä tarvitaan. Eli tosiaan rasvanlaatu on se,mikä merkitsee.


Käytänkö lisäravinteita?
Kuka luokittelee minkäkin sitten lisäravinteeks.
Itse luokittelisin tällä hetkellä siihen vain ja ainoastaan hera-jauheen, jota käytän aina treenin jälkeen.
Vitamiinit ja magnesium nyt on mielestäni ihan peruskauraa, joten niitä en luokittelis lisäravinteiks.
Kromi on ollu miulla käytössä vähän niinku kokeilumielessä, mutta sitä en juurikaan koe tarvitsevani, joten uskoisin, että purkin tyhjennettyä ei tule tehtyä uutta tilausta siltä osin.
Soijalesitiini on myös se, mikä on kuulunu miun arkeen jo kauan. Siitä en luovu.


Että sellane kooste. Oliko kamalaa? Ei paljastuksia tämän enempää :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Otan mieluusti vastaan asiallisia kommentteja :)